Ceļojums pa garšu pasauli ar #5BREINUMI. "Atver durovys iz profeseju" 7. raidījumā iepazīstam pavāra profesiju ar restorāna "OZO" šefpavāru Haraldu Saušu un Rēzeknes Tehnikuma studenti Intu Vizuli, kā arī runājam par kafiju ar profesionālu baristu Diānu Miltovicu. 

 

No biezpienmaizēm līdz pasaules līmeņa pavāru konkursiem 

Haralds Saušs, kā jau daudzi latgalieši, laimi devies meklēt Rīgā, un tā vien škiet, ka to izdevies atrast. Šodien Haralds ir šefpavārs golfa kluba "OZO" restorānā, kā arī ir viens no "Santa Maria" garšvielu konsultantiem. Ceļš uz šefpavāra darbu un godalgām Eiropas un pasaules līmeņa pavāru konkursos sācies pavisam vienkārši – pēc 9. klases viņš devās apgūt pavāra profesiju Vecbebru Tehnikumā. Pirms tam par pavāra profesiju Haralds zinājis maz, paša vārdiem sakot, "tik, cik palīdzēt mammai un vecmmamai biezpienmaizes cept," tomēr nonākot virtuvē sapratis, ka tas ir tas, ko vēlās.

Pavāra profesija pēc Haralda teiktā esot gan fiziski, gan morāli smags darbs, turklāt vienmēr paēdis pavārs arī neesot. Kamēr tiek gatavots ēdiens viesiem, pašam brokastis izdodas paēst vien ap 17.00, bet, noslēdzot darba dienu pēc 22.00, atliek vien doties uz kādu ātrās ēdināšanas restorānu pēc burgera vai picas. Citus jauniešus Haralds rosina, uzsākot gaitas pavāra profesijā, atrast sev mentoru, kādu, kam gribētos līdzināties un kuru nākotnē iespējams pat apsteigt. 

 

Pirmie soļi pavāra profesijā

Viesojoties Rēzeknes Tehnikumā raidījums "Pīci breinumi", aprunājās ar 3. kursa studenti, topošo pavāri Intu Vizuli (18) no Viļakas puses. Pēc Upītes pamatskolas absolvēšanas viņa izlēmusi apgūt pavāra profesiju. Tas esot bijis sapnis jau kopš bērnības, un citas iespējas nemaz netika izskatītas. Ar izdarīto izvēli Inta ir apmierināta, mācības citā pilsētā esot bijis kā jauns sākums. 

Mācību procesā Intu visvairāk saistījusi tieši konditorija, eklēri esot viņas mīļākie saldumi. Tomēr mācību process ar eklēru cepšanu nesākoties, pirms nonākt virtuvē esot jāapgūst teorija, savukārt pirmais praktiskais uzdevums bijis mizot kartupeļus un burkānus. Pēc mācību prakses Inta uz pavāra profesiju raugās kā uz smagu, tomēr panesamu darbu, un sev nākotni pavāra profesijā saredz. 

 

Darbs kafijas pasaulē 

Latte macchiato, lungo, amerikano – tie ir tikai daži no kafijas veidiem, kurus jāprot pagatavot baristam. Raidījuma "Pīci breinumi" WhatsApp korespondente Līna Lontone jūnija sākumā uz sarunu aicināja Diānu Miltovicu. Viņa jau gandrīz gadu ir barista jeb kafijas bārmene kafejnīcā "Caffeine". 

Baristas arods izvēlēts, jo iepriekš, strādājot kā bārmenei, Diānu visvairāk uzrunājusi tieši kafija. Pašas vārdiem, sevi pieķērusi vairāk interesējoties par kafijas pagatavošanu un arī tā saukto "latte art" jeb zīmējumiem, kurus iespējams izveidot uz piena putām. Savs darbs Diānai patīk, un izdzertās kafijas krūzes dienā viņa neskaita, jo kafija esot blakus visu laiku. 

 

Kur meklēt?

  • Vēlies kļūt par pavāru? Visu informāciju par profesiju atradīsi šeit, bet par mācību iespējām uzzināsi šeit.  
  • Gadījumā, ja savu īsto profesiju tomēr vēl meklē, lietderīgu informāciju un digitālos rīkus, kas palīdzēs karjeras izvēlē atradīsi Nacionālajā izglītības iespēju datubāzē www.niid.lv
  • Savukārt, ja tevi jau ir uzrunājusi kāda konkrēta profesija, tad tās aprakstu, intervijas ar profesiju pārstāvjiem un informāciju par mācību iespējām vari meklēt mājaslapā www.profesijupasaule.lv
  • Tie, kuri plāno studēt Latvijas Universitātē, stipendijai "Latgales "Ceļamaize"" var pieteikties šeit

 

Brīnāmies kopā!