Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio aizvadījis veiksmīgu attīstības gadu


Latvijas Radio grupas, kurā darbojas pieci radio kanāli, kopējie ieņēmumi 2020.gadā bija 10,85 miljoni eiro un kopējās izmaksas 10,79 miljoni eiro, bet pārskata gada peļņa 50 679 eiro. Valsts dotācija 2020. gadā veidoja 85,4 % no ieņēmumiem jeb 9,3 miljonus eiro. Rēķinot uz vienu Latvijas iedzīvotāju, sabiedriskā medija pieci radio kanāli gadā kopā izmaksājuši 5.69 eiro personai.

2020. gadā Latvijas Radio joprojām bijis stabils tirgus līderis Latvijas raidstaciju segmentā, kā arī Baltijas valstu sabiedrisko radio vidū. Kopējā tirgus daļa bija 35,1% un sasniegtā auditorija 786 tūkstoši klausītāju nedēļā jeb 41% no Latvijas iedzīvotājiem. Visklausītākais radio Latvijā bija latviešu populārās mūzikas raidstacija “Latvijas Radio 2”, kuru klausījās vairāk nekā 460 tūkstoši klausītāju nedēļā, saglabājot līdera pozīciju arī šogad. “Latvijas Radio 1” ik nedēļu sasniedza ap 348 tūkstošiem klausītāju un ir trešais klausītākais radiokanāls Latvijā.

Pateicoties pārdomātai Latvijas Radio darbības stratēģijai un papildu piešķirtajiem līdzekļiem (750 tūkst. kapacitātes stiprināšanai un 1.37 miljoni iziešanai no reklāmas tirgus), reaģējot uz Latvijas Radio vadības atklāto vēstuli par finanšu un cilvēkresursu krīzi sabiedriskajā medijā, 2020.gadā Latvijas Radio finanšu rādītāji ir būtiski uzlabojušies.

Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne: „Esam ieguldījuši lielu darbu, lai Latvijas Radio atbilstu mūsdienīga medija prasībām. Patīkami, ka klausītāji novērtējuši daudzveidīgu un uzticamu saturu. Jau pirmajos darbības mēnešos labus rezultātus uzrādīja jaunizveidotā Pētnieciskās žurnālistikas daļa, Latvijas Radio podkāsti un darbība multimediālās platformās. Pagājušajā gadā īstenotas vairākas būtiskas reformas, kas skāra arī darbinieku atalgojumu, un krietni palielināts investīciju apjoms. Varētu teikt, ka aizvadītais gads Latvijas Radio ir bijis viens no svarīgākajiem attīstības izrāviena gadiem pēdējo gadu laikā.”

Salīdzinot ar 2019.gadu, pagājušajā gadā par 42% pieauga Latvijas Radio investīciju apjoms jeb kapitālieguldījumi. Investīcijām paredzētie līdzekļi pērn tika novirzīti trīs galvenajos sektoros: tehnoloģiskā aprīkojuma nomaiņai – 236,9 tūkstoši eiro, ierakstu studiju pārveidei, modernizēšanai un rekonstrukcijai - 187,2 tūkstoši eiro, kā arī ēkas remonta un uzturēšanas darbiem 271,5 tūkstoši eiro.

2020. gada izmaksas galvenokārt veidoja satura veidošanas, ražošanas izmaksas 6,4 miljoni jeb 59,31%, apraides izmaksas 1,8 miljoni eiro jeb 16,68 % un autoratlīdzības izmaksas 626,3 tūkstoši jeb 5,8%. Administratīvās izmaksas bija 600 tūkstoši eiro jeb 5,56% no kopējo izmaksu apjoma.

Pagājušajā gadā Latvijas Radio īstenoja efektivitātes un strukturālo reformu pasākumus. Tika izstrādāta darba samaksas sistēma darbinieku atlīdzības palielināšanai, paaugstinot darbinieku atalgojumu vidēji par 9,3%, vidējam atalgojumam sasniedzot 1306 eiro mēnesī. Jaunā redakcijā noslēgts Latvijas Radio un arodbiedrības koplīgums, izveidota Pētnieciskās žurnālistikas daļa, stiprināta vidējā līmeņa administratīvās vadības un satura veidošanas kapacitāte.
Pagājušajā gadā Latvijas Radio atspoguļoja arī sabiedriski būtiskus notikumus - Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas, Covid-19 krīzi un tās izraisītās sekas, kā arī ārkārtējās situācijas laikā nodeva savu ziņu saturu komercmedijiem. Tika īstenoti arī tādi projekti kā "Muzikālā banka", sadarbībā ar partneriem labdarības maratons „Dod pieci!”, „Grupu kreklu diena”, „Mūžīgie bērni”, „Kilograms kultūras 2020” u.c.

Latvijas Radio 2020.gada pārskats pieejams šeit:
https://latvijasradio.lsm.lv/lv/finanses/finansu-parskati/?id=762

2021.gada plāni

2021.gadā, izejot no reklāmas tirgus, satura piedāvājums tiek būtiski pārplānots, līdzšinējās reklāmas pauzes aizstājot ar jauniem raidījumiem. Kopumā plānots nodrošināt saturu vairāk nekā 600 raidstundām. 2021. gadā Latvijas Radio turpina īstenot pagājušā gadā uzsākto efektivitātes un strukturālo reformu plānu, galveno akcentu liekot uz motivācijas sistēmas ieviešanu. 2021. gadā Latvijas Radio ir plānojis būtiski palielināt ieguldījumus investīcijās, tam novirzot 10% no apgrozījuma. Tiek plānota Latvijas Radio 2 ētera studijas rekonstrukcija, vēsturiskās 1.skaņu ierakstu studijas pults iegāde, kā arī elektronisko dokumentu aprites sistēmas ieviešana un tehnoloģiskā parka atjaunošana.

Par Latvijas Radio

Latvijas Radio ir sabiedriskais medijs Latvijā, kas raida kopš 1925. gada 1. novembra un ir vecākais radio Baltijas valstīs. Šobrīd tas saglabā līdera pozīciju sasniegtās auditorijas ziņā ne vien Latvijas radiostaciju, bet arī Baltijas valstu sabiedrisko radio vidū.

Latvijas Radio veido piecas programmas: Latvijas Radio 1 (trešais klausītākais kanāls Latvijā), Latvijas Radio 2 (visklausītākā radio stacija Latvijā), Latvijas Radio 3 – Klasika (vienīgais klasiskās mūzikas kanāls Latvijā), Latvijas Radio 4 – Doma laukums (kanāls mazākumtautību valodās), jauniešu multimediālā platforma Latvijas Radio 5 – Pieci.lv, kā arī dažādās mūzikas kanāla Latvijas Radio 6 – NABA retranslācija.

Latvijas Radio darbojas unikāla Skaņu ierakstu studija – vienīgā Baltijā, kas augstā kvalitātē veic liela dalībnieku sastāva muzikālos ierakstus. Fonotēkā uzkrāts ap pusmiljonu ieskaņojumu, kas ir vērtīgs vēsturisks un kultūras mantojums.

Foto: Daniels Joffe, Latvijas Radio ēka

 

Papildu informācija:
Daiga Konošonoka
Latvijas Radio
Komunikācijas un multimediju daļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 28313163
E-pasts: daiga.konosonoka@latvijasradio.lv