Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio ieguvis Eiropas Preses balvas 2021 otro vietu

Latvijas Radio ieguvis otro vietu Eiropas Preses balvas 2021 (European Press Prize 2021) inovāciju kategorijā starptautiska žurnālistikas projekta „Money to burn” ietvaros. Par uzvaru cīnījušies vairāk kā 1000 žurnālistikas projektu no 47 Eiropas valstīm, kas ir vislielākais pieteikumu skaits balvas vēsturē.

Starptautiskajā žurnālistikas projektā „Money to burn” darbu veica Latvijas Radio Pētnieciskās žurnālistikas daļa, kas zem lupas lika Eiropas Savienības atjaunojamās enerģijas politiku par biomasas izmantošanu elektroenerģijas ražošanai. Šī izmeklēšana bija pirmā šāda veida izpēte, kas kartēja koksnes biomasas starptautisko tirdzniecību, izsekojot tās ceļu no meža līdz krāsnij. Tā atklāja absurdu situāciju – cīņā pret klimata pārmaiņām Eiropas Savienība koksni ir pasludinājusi par atjaunojamu energoresursu un subsidē tā izmantošanu elektroenerģijas ražošanai, bet vienlaikus ar šo soli veicina mežu izciršanu, kas klimatam kaitē.

Projektā bija iesaistītas astoņu Eiropas valstu žurnālistu komandas, no Latvijas Radio darbu veica Anita Brauna un Zane Mače. „Money to burn”  izraisīja starptautisku rezonansi, par to savā Twitter kontā runāja arī vides aktīviste Grēta Tūnberga.

Latvijas Radio Pētnieciskās žurnālistikas daļas vadītāja Anita Brauna: „Mēs bijām daļa no liela projekta, un šo atzinību uztveru kā apliecinājumu, ka darbojamies starptautiski augstā līmenī. Par to, protams, milzīgs prieks! Taču svarīgākie šajā stāstā ir meži. Ceru, ka projekts „Money to burn” ir licis aizdomāties Eiropas politikas veidotājiem un veicinās izmaiņas, kas neapdraud mežu izciršanu, tai skaitā, Latvijā, kas ir viena no lielākajām koksnes biomasas piegādātājām visā Eiropā.”

Latvijas stāstu var noklausīties: ej.uz/AF_Granulas

Pilns starptautiskais pētījums pieejams: ej.uz/money-to-burn

Latvijas Radio Pētnieciskās žurnālistikas daļa tika izveidota pagājušā gadā.

Eiropas Preses balva apbalvo augstākos sasniegumus Eiropas žurnālistikā. Ik gadu to pasniedz četrās kategorijās: Izcila reportāža, Inovācijas, Komentārs, Izmeklējošā reportāža. Žūrija pasniedz arī Speciālo balvu par izcilu pieteikumu žurnālistikā ārpus minētajām balvas kategorijām.

Eiropas Preses balvas uzvarētāju saraksts pieejams šeit: 2021.europeanpressprize.com

Par Latvijas Radio

Latvijas Radio ir sabiedriskais medijs Latvijā, kas raida kopš 1925. gada 1. novembra un ir vecākais radio Baltijas valstīs. Šobrīd tas saglabā līdera pozīciju sasniegtās auditorijas ziņā ne vien Latvijas radiostaciju, bet arī Baltijas valstu sabiedrisko radio vidū.

Latvijas Radio ir stabils tirgus līderis Latvijas raidstaciju segmentā, kā arī Baltijas valstu sabiedrisko radio vidū. Saskaņā ar martā publicētajiem Kantar datiem, kopējā tirgus daļa ir 36,4% un sasniegtā auditorija 769 tūkstoši klausītāju nedēļā jeb 41% no Latvijas iedzīvotājiem. Visklausītākais radio Latvijā ir latviešu populārās mūzikas raidstacija “Latvijas Radio 2”, kuru klausās vairāk nekā 449 tūkstoši klausītāju nedēļā. “Latvijas Radio 1” ik nedēļu sasniedz ap 339 tūkstošiem klausītāju un ir trešais klausītākais radiokanāls Latvijā.

Latvijas Radio veido piecas programmas: Latvijas Radio 1 (trešais klausītākais kanāls Latvijā), Latvijas Radio 2 (visklausītākā radio stacija Latvijā), Latvijas Radio 3 – Klasika (vienīgais klasiskās mūzikas kanāls Latvijā), Latvijas Radio 4 – Doma laukums (kanāls mazākumtautību valodās), jauniešu multimediālā platforma Latvijas Radio 5 – Pieci.lv, kā arī dažādās mūzikas kanāla Latvijas Radio 6 – NABA retranslācija.

Latvijas Radio darbojas unikāla Skaņu ierakstu studija – vienīgā Baltijā, kas augstā kvalitātē veic liela dalībnieku sastāva muzikālos ierakstus. Fonotēkā uzkrāts ap pusmiljonu ieskaņojumu, kas ir vērtīgs vēsturisks un kultūras mantojums.

 

Publicitātes foto: Anita Brauna

 

Papildu informācija:

Daiga Konošonoka,
Latvijas Radio
Komunikācijas un multimediju daļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 28313163
​E-pasts: daiga.konosonoka@latvijasradio.lv