Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio pirmatskaņos koncertprogrammu „Ziņģe par Rīgu”

Latvijas Radio „Radioteātrī” gaidāms īpašs pirmatskaņojums – Jāņu dienas vakarā, 24. jūnijā plkst. 17.05, Latvijas Radio 1 izskanēs Maestro Raimonda Paula un dzejnieka Ernesta Dinsberga jaunā programma „Ziņģe par Rīgu”.

 

Dzejnieks un publicists Ernests Dinsbergs 1865. gadā uzrakstīja humoristisku dzejas darbu „Rīga jeb Ziņģe par Rīgu un viņas dzīvi”. Tā ir labsirdīga, humora pilnā valodā sacerēta poēma. Ziņģēs par Rīgu sevi atradīs visi rīdzinieki – gan dažādu etnisko, gan sociālo grupu pārstāvji. Tā ir kā pastaiga pa pilsētu, tēlaini un detalizēti aprakstot vietas, ievērojamas ēkas, parkus, ielas, iedzīvotājus un tradīcijas.

 

Koncertprogrammu „Ziņģe par Rīgu” dramatizējis un kompozīciju veidojis aktieris Gundars Āboliņš. Būdams liels lasītājs, viņš gan atzīst, ka tieši šo poēmu līdz šim nebija lasījis. „Skolas programmā tā agrāk gan bija, bet tālāk par: „Rīga, Rīga! Tā dažs saukā – tur tie lepnie kungi braukā” diez vai kāds ir ticis. Tāpēc izvēlējos „izurbties” cauri visam pirmavotam, jo Edgara  Liepiņa programmā bija tikai daži fragmenti no tā. Pārējais bija Valda Artava asprātīgie komentāri un ziņģes. Mūsu variantā arī dažas ziņģes ir nomainītas. Šis materiāls ir kā ceļvedis nelielai ekskursijai pa Rīgu klausītāja iztēlē no mazliet cita – vēsturiska skatu punkta,” stāsta  Gundars Āboliņš.

 

Koncertprogrammā „Ziņģe par Rīgu” piedalās aktieris Gundars Āboliņš un dziedātāja Elza Rozentāle. Par muzikālo pavadījumu rūpējas pats Maestro Raimonds Pauls, Mārcis Auziņš, Andris Grunte, Arvīds Platpers un Māris Briežkalns. Producenti – Māra Eglīte un Māris Briežkalns.

 

Par Latvijas Radio „Radioteātri”

 

Radioteātra žanrs Latvijā ir tradīcijām bagāts – 1926. gada 17. decembrī notika Edvarda Vulfa viencēliena „Pielūdzēji” pirmizrāde. Šo asprātīgo komēdiju dzejā izpildīja izcilā latviešu teātra runas pedagoga Zeltmata kursu audzēkņi. Tomēr par pirmo, īpaši jaunajam mākslas žanram radītu viencēliena lugu „Pēc pirmā mītiņa” jāpateicas Rūdolfam Blaumanim, un tādēļ par „Radioteātra” dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1927. gada 17. augusts. Daudzu desmitu gadu garumā radio studijās talantu ir demonstrējuši sava laika slavenākie aktieri un režisori. „Radioteātra” ilggadējā vadītāja ir Māra Eglīte. „Radioteātris” regulāri sadarbojas ar Maestro Raimondu Paulu, veidojot jaunas koncertprogrammas. Pēdējā no tām bija muzikāla dzejas kompozīcija „Balts menuets nakts tumsā”, kas pie klausītājiem nonāca šī gada martā.

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv