Otrdiena, 2024. gada 16. aprīlis

Vārda diena: Mintauts, Alfs, Bernadeta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio piedāvā jaunus diskusiju un kultūras satura raidījumus

Latvijas Radio oktobrī saviem klausītājiem piedāvās jaunus raidījumus. No 3. oktobra Latvijas Radio 4 – Doma laukums katru darbdienu skanēs raidījums „Atklātā saruna” („Открытый разговор”) par tā brīža ‘karstāko’ tematu no uzņēmēju, nevalstiskā sektora un radošās inteliģences skatu punkta. Savukārt, no 5. oktobra katru trešdienu Latvijas Radio 3 – Klasika sāks skanēt jauns raidījums „Latvijas mūzika uz viļņa”, kurā mūzikas pētnieki stāstīs par viņu jaunatklājumiem saistībā ar kādu nozīmīgu Latvijas mūzikas vēstures laika posmu vai epizodi, sākot ar Baltijas tautasdziesmu un Herderu un beidzot ar fanka kustību pagājušā gadsimta 90. gados.

LR4 raidījums „Atklātā saruna” par aktuālākajiem dienas tematiem

LR4 raidījums “Atklātā saruna” aizstās līdz šim skanējušo “Atklātais jautājums”, mainot raidījuma struktūru un sarunas dalībnieku atlases principus.

„Līdz šim raidījumā „Atklātais jautājums” katrai nedēļas dienai bija savs tematiskais fokuss, piemēram, pirmdienās apspriežot ārpolitiku, trešdienās – ekonomiku, bet katru ceturtdienu intervējot amatpersonas. Bet, notikumiem pasaulē mainoties tik strauji, izlēmām mainīt raidījuma formu, padarot to vēl operatīvāku un aktuālāku,” norāda Latvijas Radio 4 – Doma laukums galvenā redaktore Anna Stroja. Viņa norāda, ka, mainoties raidījuma formātam, paplašināsies arī raidījuma viesu loks. „Iedzīvotāju pētījums par sabiedrisko mediju saturu un sabiedrisko labumu rāda, ka klausītāji, it īpaši cittautieši, vēlas lielāku viedokļu dažādību un mazāku valsts amatpersonu, ierēdņu viedokļu īpatsvaru. Tāpēc sarunu biedru loks mērķtiecīgi tiks paplašināts, aicinot vairāk uzņēmējus, nevalstisko organizāciju līderus, radošo inteliģenci,” tā Anna Stroja.

Raidījumu vadīs žurnāliste Olga Kņazeva, producēs Valentīna Artjomenko. Raidījums „Atklātā saruna” skanēs LR4 ēterā katru darba dienu plkst. no 12.10 līdz 13.00, kā arī būs klausāms podkāstu straumēšanas platformās.

LR3 raidījums par Latvijas mūzikas vēsturi, izpēti un jauniem atklājumiem

No 5. oktobra līdz gada beigām katru trešdienu no plkst. 22.00 līdz 22.30 Latvijas Radio 3 – Klasika ēterā skanēs jauns raidījums “Latvijas mūzika uz viļņa!”. Tā idejas autore ir muzikoloģe, Latvijas Mūzikas akadēmijas profesore Lolita Fūrmane.

„Raidījums būs par to radošo pacēlumu, kādu Latvijas mūzikas zinātniekiem sniedza iespēja piedalīties Valsts pētījumu programmā “Kultūras kapitāls kā resurss Latvijas ilgtspējīgai attīstībai/CARD”. Šajā projektā divu gadu garumā strādāja Latvijas Mūzikas akadēmijas, Latvijas Mākslas akadēmijas un Latvijas Kultūras akadēmijas, kā arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieki. Latvijas Mūzikas akadēmijas komandā bija 13 mūzikas vēsturnieki, un tieši viņus aicināsim uz sarunu jaunajā raidījumu ciklā, lai jautātu gan to, kas tieši tika pētīts, gan to, kas tika atklāts,” stāsta raidījuma „Latvijas mūzika uz viļņa” raidījuma vadītāja Ināra Jakubone.

Raidījumā tiks aplūkots plašs tematu loks – no pirmā latviešu simfoniskā orķestra Dziesmu svētkos Jelgavā 1895. gadā līdz tenoru krīzei Latvijas Nacionālajā operā 20. gadsimta pirmajā pusē, no šlāgera fenomena līdz džeza festivālu tradīcijas dzimšanai 20. gadsimta otrajā pusē.

Par Latvijas Radio 3 – Klasika

Latvijas Radio 3 – Klasika ir vienīgā klasiskās mūzikas raidstacijā Latvijā, kas ik dienu raida klasisko, mūsdienu, pasaules un džeza mūziku, kultūras raidījumus un ziņas. Tikai Latvijas Radio 3 – Klasika skan latviešu oriģinālmūzika un latviešu mūziķu ieskaņojumi no koncertzālēm un Latvijas Radio fonotēkas unikālā arhīva. Dalība Eiropas Raidorganizāciju savienībā (EBU) LR3 garantē izcilus koncertus un tiešraides no pasaules koncertskatuvēm, sniedzot iespēju popularizēt arī Latvijas mūziķu sniegumu pasaulē. Saskaņā ar Kantar TNS jaunākajiem datiem (2022. gada marts – 2022. gada augusts), LR3 ik nedēļu sasniedz ap 73 tūkstošiem klausītāju.

Par Latvijas Radio 4 – Doma laukums

Latvijas Radio 4 – Doma laukums skan krievu un citās mazākumtautību valodās, nodrošinot informāciju un analīzi par Latvijas politisko, sociālo, tautsaimniecības un kultūras dzīvi, mūziku un jaunatnes lietām. Saskaņā ar Kantar TNS datiem, LR4 ik nedēļu sasniedz ap 144 tūkstošus klausītāju (2022. gada marts – 2022. gada  augusts). Strauji aug arī LR4 satura patēriņš podkāstu formātā.

Latvijas Radio tiešraides un raidījumus var klausīties arī Latvijas Radio mobilajā lietotnē.

 

Papildu informācija:


Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv