Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio ar plašu programmu pieminēs Krievijas sāktā kara Ukrainā gadadienu

Apritot gadam, kopš Krievija izvērš plašu karadarbību Ukrainā, Latvijas Radio šīs nedēļas garumā sarūpējis īpašu saturu. Jau no pirmdienas, 20. februāra, gaidāmas īpašas intervijas, analītiskas diskusijas, notikumu apskati un atbalsta pasākumu translācijas.

„Kara frontē Ukrainā pašlaik izšķiras Eiropas nākotne, arī mūsu – Latvijas – nākotne. Latvijas Radio visa gada garumā savā saturā ir veltījis lielu uzmanību notikumiem, kas saistīti ar Krievijas agresiju Ukrainā. Mums pašlaik Ukrainā pastāvīgi strādā žurnāliste Indra Sprance, esam sākuši veidot podkāstu „Drošinātājs”, organizējuši labdarības maratonu Ukrainas bēgļu atbalstam Latvijā un skaidrojuši kara notikumus īpaši jauniešu auditorijai. Esam arī atbalstījuši ukraiņu komponistus un mūziķus, ierakstot un atskaņojot viņu skaņdarbus, kā arī translējot Latvijā un citās Eiropas valstīs notikušos Ukrainas atbalsta koncertus. Arī traģiskā kara gadadienu pieminēsim, veidojot gan analītiskus raidījumus, gan uzklausot cilvēkstāstus, gan pārraidot ukraiņu atbalsta koncertus,” stāsta Latvijas Radio galvenā redaktore Anita Brauna.

Latvijas Radio 1 visas nedēļas garumā parūpējies par īpašu programmu. Raidījumā „Krustpunktā” jau pirmdien, 20. februārī, plkst. 13.05 būs dzirdama intervija ar bijušo Ukrainas prezidenta biroja padomnieku Oleksiju Arestoviču. Tāpat visas nedēļas garumā „Krustpunktā” piedāvās dažādas diskusijas un intervijas, tai skaitā par Ukrainā notiekošā kara gada atblāzmu Latvijas politikā un to, kādēļ Krievijai noteiktās daudzās sankcijas nav nesušas gaidīto un vēlamo rezultātu.

Raidījumā „Monopols” no 20. līdz 24. februārim piedalīsies dažādi viesi – LTV operators Ingus Graudiņš, kurš kopš pagājušā gada 24. februāra vairakkārt devies uz kara plosīto Ukrainu; Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecības vadītājs Ukrainā Ainārs Mežulis; mūziķis Ralfs Eilands, kurš organizējis labdarības koncertus Ukrainas atbalstam; 2022. gada „Eiropas cilvēks Latvijā” un „tviterkonvoja” izveidotājs Reinis Pozņaks, kā arī NBS majors, Zemessardzes štāba virsnieks Jānis Slaidiņš.

Ukrainai un tās atbalstiem veltītiem tematiem šonedēļ pievērsīsies arī tādi LR1 raidījumi kā „Divas puslodes”, „Kas būs ar Krieviju?”, „Digitālās brokastis”, „Starpbrīdis ar Tomu Grēviņu”, „Ģimenes studija”, „Mediju anatomija” un „Drošinātājs”. Arī Latvijas Radio Ziņu dienests gādās par īpašu saturu – gan raidot Latvijas Radio speciālkorespondentes Ukrainā Indras Sprances sagatavotās reportāžas, gan piedāvājot dažādas intervijas, cilvēkstāstus un notikumu atskatus.

24.02. plkst. 21.00 Latvijas Radio 2 ēterā tiešraidē skanēs labdarības koncerts „Veltījums Ukrainai” no atjaunotās Rīgas cirka arēnas. Koncertā piedalīsies tādi mūziķi kā Shipsea, Intars Busulis, „Abonementa orķestris”, „GG Choir”, Raimonds Tiguls, Vestards Šimkus, Kaspars Zemītis, Daumants Kalniņš, „Latvian Voices”, „DaGamba”, „The Sound Poets”, „Tautumeitas”, „Carnival Youth”, Goran Gora, „Iļģi”, vīru koris „Gaudeamus” un daudzi citi Ukrainas draugi un atbalstītāji.

Latvijas Radio 3 – Klasika no 20. līdz 24. februārim katru vakaru ēterā piedāvās Ukrainas brīvībai un Ukrainas mūzikai veltītus koncertus, kuros muzicēs Vīnes Radio simfoniskais orķestris, Odesas filharmoniskais orķestris, „Danapris” stīgu kvartets, ansambļi „Ensemble Modern” un „Concerto Köln”, Rietumvācu Radio koris un orķestris. Savukārt 24. februāra vakarā izskanēs Valentīna Silvestrova „Rekviēms Larisai”, ko Minhenes Radio koncertierakstā vadīs Anreass Mustonens. Papildus tam 23. februārī plkst. 9.05 LR3 raidījumā „Džeza impresijas” skanēs ukraiņu džeza mūziķu ieraksti, bet 25. februārī plkst. 15.00 – Lielajā ģildē tapuši koncertieraksti, kuros muzicēs Ukrainas Nacionālais kamerorķestris „Kijivas solisti” un Valsts kamerorķestris „Sinfonietta Rīga” ukraiņu diriģentes Natālijas Pomarčukas vadībā.

Par plašu programmu parūpējies arī Latvijas Radio 4 – Doma laukums. No 20. līdz 24. februārim informatīvo raidījumu „Doma laukums” un „Izklāstā” ietvaros skanēs tiešās reportāžas no Ukrainas, kur atradīsies LR4 žurnāliste Ludmila Ļihanova. 24. februārī rīta informatīvajā raidījumā „Doma laukums” izskanēs īpašs materiālu cikls „24. februāris – kas notiek un kas notiks – šodien un pirms gada”, savukārt vakara informatīvajā raidījumā „Izklāstā” materiālu cikls „17 kara mirkļi” – stāsta fokusā 7 kara fotografijas, kas satricināja visu pasauli, un šo fotogrāfiju varoņu/veidotāju/liecinieku atmiņas. Tāpat 24.02. LR4 ēterā skanēs īpašs literārais raidījums „365. februāris”, kurā pēc kara sākuma emigrējušie Krievijas dzejnieki un literāti, kā arī Ukrainas dzejnieki lasīs savu kara dzeju. 24. februāra vakarā LR4 ēterā būs klausāmi Ukrainas grupu „Okean Elzy” un „DakhaBrakha” koncerti.

25. un 26. februārī plkst. 20.05 LR4 gaidāms īpašs pirmatskaņojums – Latvijas Radio Radioteātra iestudējums – Natālijas Vorožbitas luga ukraiņu valodā „Saša, iznes miskasti”. Izrādē piedalījās ukraiņu un latviešu aktieri – Jevgeņijs Čerkess, Anastasija Ļovina, Darja Leleko un Vladimirs Goreslavecs. Iestudējuma režisors ir Rolands Atkočūns, skaņu režisors – Valdis Zilveris, bet producente – Māra Eglīte. 24. februārī LR4 raidījumā „Domas. Skaņas. Tikšanās” viesosies aktieri, kuri piedalījās iestudējuma veidošanā.

Latvijas Radio 5 – Pieci.lv no 22. līdz 24. februārim „Rīta Radio” piedalīsies dažādi viesi, kuri runās par Ukrainu gada šķērsgriezumā, piemēram, Tomass Pildegovičs atskatīsies no politiski ekonomiskās puses, bet Edgars Vilcāns no personīgās pieredzes.

 

Latvijas Radio pulcē medijus īpašā akcijā

 

Lai parādītu Latvijas mediju vides nedalāmu vienotību Ukrainas atbalstam karā pret iebrucēju, Latvijas radio stacijas, televīzijas kanāli un elektroniskie mediji 24. februārī plkst. 12.00 vienosies kopīgā akcijā, vienlaicīgi visu mediju visos kanālos atskaņojot Ukrainas himnu. „Šāda vienlaicīga teju visu raidošo mediju akcija ir vēl nebijis notikums Latvijas mērogā, un tā ir kā loģisks turpinājums tam darbam, kāds Ukrainas atbalstam Latvijas medijos veikts visa gada garumā. Kopīgās kampaņas mērķis ir paust skaidru Latvijas mediju telpas un sabiedrības atbalstu Ukrainai,” norāda akcijas idejas autors, Latvijas Radio 5 – Pieci.lv programmas direktors Kārlis Kazāks. Dalību akcijā apstiprinājuši vairāk nekā 50 mediji visā Latvijā.

 

Par Latvijas Radio

Latvijas Radio kanālu grupa ar 35,02% radio klausīšanās laika daļu joprojām saglabā tirgus līdera pozīciju Latvijā, liecina Kantar TNS auditorijas dati par 2022. gadu kopumā. Latvijas Radio programmas klausās vairāk nekā 750 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 160 dažādus raidījumus, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai audio videi. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu podkāstu straumēšanas vietnēs. Latvijas Radio saturu iespējams klausīties arī Latvijas Radio mobilajā lietotnē.

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv