Otrdiena, 2024. gada 16. jūlijs

Vārda diena: Hermīne, Estere, Liepa

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio sarunu festivālā LAMPA aicina piedalīties improvizētā tiesas sēdē

 

 

Latvijas Radio sarunu festivālā LAMPA Cēsīs 5. jūlijā Latvijas Radio teltī piedāvās improvizētu spēli „Iztiesā žurnālistu”, kā arī lasīs radio klausītāju vēstules, bet uz centrālās DOTS skatuves raidījuma “Krustpunktā” komanda spriedīs par to, ko nozīmē nogurt no ziņām. Savukārt 6. jūlijā Latvijas Radio teltī notiks „Nepopulāro viedokļu parāde”, kur Latvijas Radio raidījumu vadītāji kopā ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem noskaidros visnepopulārākos viedokļus Latvijā.

 

5. jūlijā no plkst. 13.00 līdz 14.00 uz festivāla galvenās skatuves DOTS notiks Latvijas Radio 1 raidījuma „Krustpunktā” tiešraides diskusija – „Runājam ar sevi? Ceļš pie ziņu nogurdinātā mediju patērētāja”. Mediju un sabiedrības pētnieki aizvien biežāk runā par ziņu nogurumu un izvairīšanos no ziņām un analītiska satura. Vai ir atpakaļceļš? Vai medijiem ir jāpiemērojas šai tendencei un cik lielā mērā ir jāveicina sabiedrības interese par valstī un pasaulē notiekošo? Diskusiju moderēs raidījuma vadītāji Māra Jansone un Aidis Tomsons.

 

Latvijas Radio telts 5. jūlijā no plkst. 15.00 līdz 18.00 Cēsīs sarunu festivāla LAMPA apmeklētājus aicina apmeklēt improvizētu spēli „Iztiesā žurnālistu”. Tās laikā improvizētā veidā, līdzīgi kā tiesas sēdē, iesaistot „lietas” dalībniekus, tiks izskatītas trīs epizodes, kur „apsūdzēto statusā” nonākuši sabiedrisko mediju žurnālisti – LTV raidījuma “De Facto” žurnālists Ivo Leitāns, Latvijas Radio 4 – Doma laukums raidījuma “Atklātā saruna” vadītāja Olga Kņazeva un portāla LSM.lv galvenā redaktore Marta Cerava. Spēli vadīs Latvijas Radio žurnālists Aidis Tomsons, tajā līdzdarbosies arī sabiedrisko mediju tiesībsardze Anda Rožukalne.

 

„Kopš Latvijā ir radīta sabiedrisko mediju ombuda institūcija, iedzīvotāji un arī politiķi aktīvi izmanto iespēju iesniegt ombudam sūdzības par Latvijas Radio, Latvijas Televīzijas un portāla LSM.lv žurnālistu darbu. Mēs aicinām LAMPAS apmeklētājus iesaistīties triju reālu sūdzību izvērtēšanā. Mūsu improvizētajā “tiesas sēdē” būs “apsūdzētie” un “tiesnesis”, būs “debates” un “pēdējais vārds”. Festivāla apmeklētājiem būs iespēja kļūt par “zvērināto tiesu” un lemt, vai žurnālists ir vainīgs vai attaisnots,” norāda Latvijas Radio galvenā redaktore Anita Brauna.

Plašāk par pasākumu iespējams uzzināt šeit: https://festivalslampa.lv/lv/programma/pasakumi/2598

 

Uzreiz pēc tam no plkst. 19.00 līdz 20.00 Latvijas Radio telts pārvērtīsies radio lasītavā „Runā vēstules”. Latvijas Radio klausītāji ir aktīvi viedokļu paudēji, iesaistoties satura vērtēšanā, komentējot notikumus un uzdodot jautājumus. Gadu gaitā klausītāji arī labprāt sūta vēstules, paužot gan labus, gan kritiskus vārdus par radio darbu. Radio lasītavā spilgtākās no vēstulēm plašākai publikai atskaņos Radioteātra veidotāji Māra Eglīte, Dzintars Tilaks un Valdis Zilveris.

 

Plašāk par pasākumu iespējams uzzināt šeit:

https://festivalslampa.lv/lv/programma/pasakumi/2496

 

Savukārt sestdien, 6. jūlijā, Latvijas Radio teltī no plkst. 13.00 līdz 20.00 tiks turpināta pagājušā gada LAMPĀ iedibinātā „Nepopulāro viedokļu parāde”. Latvijas Radio raidījumu vadītāji ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem un sarunu festivāla LAMPA apmeklētājiem iztirzās nepopulārākos viedokļus Latvijā – nopietnus un pavisam nenopietnus apgalvojumus, pārliecības, darbības, kas citiem varētu šķist apšaubāmas, nepieņemamas, nesaprotamas vai dīvainas.

 

„Nepopulāro viedokļu parāde bija tik veiksmīgs formāts, ka Latvijas Radio vēlas to turpināt arī šogad. Skatītāju vidū redzējām dažādu paaudžu cilvēkus, klausītāji smējās, dalījās pārdomās un balsoja par viedokļiem, kam piekrīt. Arī šajā LAMPĀ Latvijas Radio telts būs vieta, kur labā kompānijā pavadīt festivālu,” stāsta Latvijas Radio Multimediju satura galvenā redaktore Justīne Savitska.

 

Nepopulāros viedokļus par sadzīvi, kultūru, mākslu, mūziku, politiku, ekonomiku u. c. tematiem apspriedīs Latvijas Radio ētera personības – Mārtiņš Kanters, Juliāna Škagale, Jānis Pētersons, Amanda Kaufmane un Linda Čudere, Renāte Lazdiņa, Dīvs Reiznieks un Signe Lagzdiņa, sarunājoties ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem – Jāni Palkavnieku, Aneti Bendiku, Danu Isarovu, Jāni Kroni, Māri Jansonu, Nansiju Garkalni un Ivetu Ķelli.

Plašāk par pasākumu iespējams uzzināt šeit: https://festivalslampa.lv/lv/programma/pasakumi/2599

 

Latvijas Radio sarunu festivālā LAMPA būs pārstāvēts arī ārpus Latvijas Radio telts. Sestdien, 6. jūlijā, Ģimenes teltī notiks oriģinālpodkāsta „Normāla ģimene” melnais tirgus, kur būs iespēja apsēsties ar kādu no podkāsta dalībniekiem pie viena galda un parunāties, kā arī stand-up formātā dzirdēt pieredzi, pārliecības un komentārus, ko dalībnieki saņēmuši pēc raidieraksta izskanēšanas. Savukārt Alma Mater FM/Radio NABA teltī 5. un 6. jūlijā darbosies Zinātnes kafejnīca.

 

Par Latvijas Radio

Latvijas Radio kanālu grupa ar 33,89% radio klausīšanās laika daļu joprojām saglabā tirgus līdera pozīciju Latvijā, liecina Kantar TNS jaunākie auditorijas dati par 2023. gadu. Latvijas Radio programmas klausās vairāk nekā 726 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Šobrīd Latvijas Radio ir lielākais programmu producents Latvijā.  Radio veido piecas programmas: Latvijas Radio 1 (trešais klausītākais kanāls Latvijā), Latvijas Radio 2 (visklausītākā radio stacija Latvijā), Latvijas Radio 3 – Klasika (vienīgais klasiskās mūzikas kanāls Latvijā), Latvijas Radio 4 – Doma laukums (kanāls mazākumtautību valodās), jauniešu multimediālā platforma Latvijas Radio 5.  Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 185 dažādus raidījumus, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai audio videi. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu podkāstu straumēšanas vietnēs. Latvijas Radio saturu iespējams klausīties arī Latvijas Radio mobilajā lietotnē.

 

Par sarunu festivālu LAMPA

Sarunu festivāls LAMPA ir vide un impulss nemitīgai sevis pilnveidošanai mūžīgi mainīgajā pasaulē. Sarunu festivāls LAMPA ir liela mēroga iniciatīva, atvērta platforma, kuras saturu veido vairāk nekā 300 organizācijas un aktīvi indivīdi, kopīgiem spēkiem radot vietu, kur brīvā, nepiespiestā gaisotnē apmainīties ar viedokļiem, un cieņpilnā veidā diskutēt par sabiedrībā aktuālām tēmām. Ikvienam ir iespēja pieteikt un organizēt savu pasākumu LAMPĀ. Festivāla mājvieta ir Cēsu pils parks. Festivāla programma pieejama šeit: https://ej.uz/programmaLAMPA

 

 

Papildu informācijai:

Monta Hildebrante

Latvijas Radio

Komunikācijas un projektu vadības daļas

Projektu vadītāja

Tālr.: 26852976

E-pasts: monta.hildebrante@latvijasradio.lv